Vrije Gildedag Oeffelt

08/09/2024

Het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde uit Groeningen nam zondag 8 september jl. deel aan de Vrije Gildedag in Oeffelt samen met nog een 30-tal andere gilden. De dag begon zoals gebruikelijk met een Heilige Mis, gevolgd door een koffietafel/lunch voor genodigden. Hierna startte de optocht. Ons gilde werd ook vandaag weer voorgegaan door een standaardruiter met paard. Ook liep er weer een aantal kleine jeugd (vanaf 5 jaar) mee als zilverdrager of vendelier. De jeugd is onze toekomst. De optocht eindigde met een massale opmars en het slangendefilé.

Hierna startten de diverse wedstrijden. Ons gilde heeft deelgenomen aan de wedstrijden trommen, vendelen, geweerschieten en kruisboogschieten. Bij het trommen en vendelen vielen we helaas niet in de prijzen. Bij het geweerschieten behaalde ons viertal de 1e prijs. Dit viertal bestond uit Tinie Martens, Rob Martens, Sicco Kamminga en Jos Vloet. Tinie Martens wist ook nog een 1e prijs individueel (onderdeel Personeel) te behalen. Sjors van der Zanden behaalde bij het geweerschieten in de jeugdklasse een 2e prijs. Bij de kruisboogwedstrijden wip behaalden Jens Loenen een 1e prijs en Peter Jacobs een 2e prijs. Onze standaardruiter Jolmer Langen behaalde voor de eerste keer in het onderdeel ‘optocht’ een 1e prijs met z’n paard. Mooie prestatie!

In het Algemeen Klassement vielen we dit keer niet in de top 3. De Ereprijs ging naar het Sint Antonius Abt Gilde van Blitterswijck, de 1e prijs was voor het Koninklijk Sint Willibrordusgilde uit Geijsteren en de 2e prijs was voor het Groot Gaesbeeker Gilde of Sint Aechten Schuttersgilde van Soest. Het gilde van Groeningen viel hiermee net buiten het prijzenzilver.

Het was een zeer goed georganiseerde gildedag, mooi weer en we hebben weer mooie prestaties neergezet. Iedereen heeft genoten!