Home Algemeen Geschiedenis Koningen & Keizers Leden Onderdelen Contact

Geschiedenis van het dorp Groeningen

Het dorp Groeningen heeft zijn naam gekregen van de “de groene kringen”. Dit zijn de weilanden die gelegen zijn in de winterbedding van de Maas aan de oostzijde van het dorp en de weilanden die gelegen zijn aan de westkant van het dorp, in de oude loop van de maas. Tot voor kort leefde het dorp dan ook voornamelijk van de veeteelt en de landbouw.

Groeningen is gebouwd in de vorm van een driehoek, dit is een kenmerk voor een oud-frankisch dorp. Op de brede basis van deze driehoek werd de Antonius- en Nicolaaskapel gebouwd. Langs de beide spits toelopende zijden van de driehoek zijn de boerderijen van de voornaamste boeren gebouwd. Het middelpunt van het dorp is een driehoekig plein. De kapel was en is nog steeds het middelpunt van de Groeningse gemeenschap. Het koorgedeelte van de kapel dateert uit de 15 e eeuw, het kerkdeel werd er later tegenaan gebouwd. Groeningen is geen zelfstandige parochie, de pastoor van Vierlingsbeek is rector van de kapel. In het verleden was er een heel sterke binding tussen de kapel en het gilde van Groeningen. Het gilde beheerde namelijk de financiën van de kapel en dit is misschien wel uniek voor geheel Brabant. De patroonheilige van de kapel en daarmee van Groeningen is Sint Antonius met het varken. Groeningen is net als zovele in Brabant een dorp zonder een roemrijke geschiedenis.

Klik hier voor het Groenings volkslied

 

Bron:

- Alem, H. van, e.a., (1983), De Gouden Guld 1933-1983, Kring van Schuttersgilden “Land van Cuijk” , Uitgeverij van Spijk b.v., Venlo (p. 247)

- Verhoeven, G., (1984), Vierlingsbeek – Groeningen, deel 1: Kerk en onderwijs , Drukkerij Schoth b.v., Boxmeer

 

 
Copyright 2004, Theun de Bruijn ^_^b