Home Algemeen Geschiedenis Koningen & Keizers Leden Onderdelen Contact

Het vervaardigen van een koningsschild

Stap 4
De precieze omtrek van het schild wordt nu met behulp van een figuurzaag met de hand afgezaagd (zie afbeelding 6). Dit moet uiteraard erg precies gebeuren, want als dit verkeerd gebeurd dan krijgt het schild een verkeerde vorm.


Afbeelding 6

Stap 5
Wanneer het schild zijn juiste omvang heeft gekregen wordt het meesterteken erin geslagen. Dit teken wordt ook wel het verantwoordelijkheidsteken genoemd en daaraan is te zien wie de verantwoordelijke werkmeester/importeur is die het voorwerp heeft vervaardigd of heeft geïmporteerd (zie afbeelding 7 & 8).


Afbeelding 7


Afbeelding 8

Stap 6
Wanneer het meesterteken erin staat dan wordt het schild naar het waarborgkantoor in Gouda gestuurd. Hier wordt het zilveren schild gekeurd en bovendien wordt hier een kantooraanduidend teken in het schild geslagen. Het kantooraanduidend teken voor platina en gouden voorwerpen heeft als symbool een leeuwenkop en voor zilveren voorwerpen een minervakop (zie afbeelding 9). In dit teken wordt bovendien een letter aangebracht, hieraan kan men zien van welke edelmetaallegering er sprake is. Voor zilver bestaan 3 verschillende gewaarborgde edelmetaallegeringen, zo bestaat er een 3e gehalte, een 2e gehalte en een 1e gehalte legering (zie afbeelding 10). Bij een 3e gehalte bestaat 80% uit zilver en 20% uit koper en messing. Bij een 2e gehalte bestaat 83,5% uit zilver en 16,5% uit koper en messing en bij een 1e gehalte bestaat 92,5% uit zilver en 7,5% uit koper en messing. In Engels sprekende landen wordt dit gehalte ook wel “sterling silver” genoemd. Bij goud- en zilveratelier Andriessen wordt voor zilveren schilden altijd gebruik gemaakt van een 1e gehalte zilverlegering.
Naast het keurteken, welke het gehalte van het edelmetaal aangeeft, en het kantooraanduidend teken, wordt er ook altijd een jaarletter op het schild aangebracht. De jaarletter geeft aan in welk jaar het voorwerp is gekeurd (zie afbeelding 11). De fabrikant van het zilveren schild is door de overheid verplicht om het schild te laten keuren en om er een teken in te laten slaan van een waarborgkantoor. De kosten van een dergelijke keuring bedragen €3,41 per schild (tot 50 gram) en de kosten van het aanbrengen van de tekens bedragen €0,72. Beide bedragen zijn exclusief verzendkosten, 19% BTW en inpakkosten. In totaal staan er nu dus vier tekens op het schild (het verantwoordelijkheidsteken (in dit geval die van goud- zilveratelier Andriessen), het keurteken, het kantooraanduidend teken en een jaarletter).


Afbeelding 9: Kantooraanduidende tekens; geven aan bij welk waarborgkantoor het voorwerp is gekeurd


Afbeelding 10: Keurtekens; geven het gehalte van het edelmetaal aan


Afbeelding 11: Jaarletters; geven aan in welk jaar het voorwerp is gekeurd.
Voor de jaarletters worden telkens 25 letters van het alfabet gebruikt. De
vormgeving van de letters is in iedere serie anders. In de jaren waarin een
kroning van het staatshoofd heeft plaatsgevonden (1948 en 1980) is op de
jaarletter een kroontje geplaatst.

Voor stap 7 t/m 10, klikhier


 
Copyright 2004, Theun de Bruijn ^_^b