Home Algemeen Geschiedenis Koningen & Keizers Leden Onderdelen Contact

Het vervaardigen van een koningsschild

Stap 14
Nadat het schild gepolijst is gaat men verder met de afwerking. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar vaak wordt er een afbeelding van zilver op het zilveren schild gelegd. In dit geval wordt de gewenste afbeelding eerst op papier afgedrukt of getekend. Vervolgens maakt men gebruik van een pantograaf, hiermee kan de afbeelding op een zilveren plaatje gezet worden. Allereerst moet er bepaald worden hoeveel de afbeelding verkleind moet worden, dit moet worden ingesteld in de pantograaf (zie afbeelding 20). Vervolgens wordt de afbeelding met behulp van een diamant uitgetekend op een zilveren plaatje (zie afbeelding 21).


Afbeelding 20


Afbeelding 21

Stap 15
Wanneer de afbeelding op het zilveren plaatje staat wordt het zilveren plaatje uitgezaagd met een figuurzaag en vervolgens wordt het nog nagestoken (zie afbeelding 22).


Afbeelding 22

Stap 16
Wanneer het plaatje klaar is, wordt het met behulp van zilversoldeer op het zilveren schild gesoldeerd (zie afbeelding 23). Hierbij is het belangrijk dat men let op de hoeveelheid zilversoldeer want wanneer er te veel of te weinig wordt gebruikt dan wordt het resultaat niet mooi en dan kan men weer helemaal opnieuw beginnen met het polijsten van het zilveren schild. Voor het bevestigen van het zilveren plaatje is dus ook enige mate van vakbekwaamheid en ‘fingerspitzengefuhl' vereist.


Afbeelding 23

Stap 17
Nadat het zilveren plaatje op het schild is bevestigd wordt het schild wederom schoongekookt. Dit proces is hetzelfde als bij stap 10.

Voor stap 18 t/m 21, klikhier


 
Copyright 2004, Theun de Bruijn ^_^b