Home Algemeen Geschiedenis Koningen & Keizers Leden Onderdelen Contact

Het vervaardigen van een koningsschild

Stap 18
Wanneer het zilveren schild is schoongekookt heeft het weer een witte kleur, daarom wordt het schild weer gepolijst. Hierdoor krijgt het schild weer zijn oorspronkelijke kleur terug en een mooie glans.

Stap 19
Op dit moment kan de tekst in het schild worden gegraveerd en hierbij zijn er verschillende mogelijkheden. Het graveerwerk kan namelijk handmatig op het schild worden aangebracht, maar het kan ook met behulp van een pantograaf of met behulp van een graveermachine worden aangebracht. Voor het handmatig aanbrengen van tekst of afbeeldingen is een erg vaste hand vereist en bovendien is dit een erg tijdrovend karwei. Het is ook mogelijk om teksten aan te brengen met een graveermachine en een computer, het voordeel hiervan is dat dit veel minder tijd kost (zie afbeelding 24). Het is ook mogelijk om een versierrandje op het schild aan te brengen, hierbij wordt met een steker de rand in het schild gestoken (dit wordt ‘trembleren' genoemd). Dit werk kan niet machinaal gebeuren en wanneer men een goed resultaat wil hebben dan heeft men ook hiervoor een vaste hand nodig (zie afbeelding 25).


Afbeelding 24


Afbeelding 25

Stap 20
Wanneer men klaar is met het graveren van de tekst en eventueel de afbeeldingen en de versierranden in het schild, moet het schild weer gepolijst worden. Hierdoor komt de mooie zilveren kleur en de mooie glans van het schild weer terug.

Stap 21
Nadat het schild is gepolijst wordt er veelal op de achterkant van het schild een stickertje van het goud- en zilveratelier geplakt en daarna is het schild helemaal klaar (zie afbeelding hieronder).


Dhr. Berbers met het door hem vervaardigde koningsschild

Voor de beginpagina, klikhier


 
Copyright 2004, Theun de Bruijn ^_^b