Home Algemeen Geschiedenis Koningen & Keizers Leden Onderdelen Contact

Kruisboogschieten Traditioneel

Binnen de kruisboogsport onderscheiden we een aantal disciplines. Elke discipline of sectie heeft haar eigen aantrekkingskracht. Binnen het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde beoefenen we twee disciplines; namelijk het kruisboogschieten Traditioneel (vlak) en het kruisboogschieten Wip.

Bij het traditioneel schieten (10 meter vlakschieten) wordt er binnen geschoten met traditionele bogen, zonder moderne hulpmiddelen. Deze bogen worden voornamelijk in Nederland en België gebruikt en worden op ambachtelijke wijze vervaardigd door speciale bogenbouwers (maximaal 9,5 kg). Er wordt geschoten op kaarten (oftewel blazoenen) die met rubber bevestigd zijn op een houten blok op een afstand van 10 meter. Deze blazoenen zijn bedrukt met cirkels, waarbij het middelpunt de 10 is (het hoogst haalbare puntentotaal op de kaart).

In ons clubgebouw beschikken we over automatische banen. Hierbij loopt het houten blok met blazoen over een railsysteem waardoor je de pijl na het schot door middel van een elektrisch motortje naar je toe kunt halen en de kaarten kan verwisselen. Een wedstrijd schiet je in principe over 20 schoten. Hierbij kun je dus maximaal 200 punten schieten. Het is een uitdagende combinatie van handelingen, waarbij concentratie en mentale veerkracht erg belangrijk zijn.Wetgeving

Kruisbogen zijn niet illegaal in Nederland en België, maar wel onderhevig aan wettelijke beperkingen. Een kruisboog mag men alleen in bezit hebben boven de leeftijd van 18 jaar. De kruisboog mag alleen gebruikt worden op een afgesloten (eigen) terrein, dus niet op de openbare weg of andere publiek toegankelijke plaatsen. Men dient de kruisboog wel zodanig naar dit terrein te vervoeren, dat de kruisboog niet onmiddellijk gebruiksklaar is.


 
Copyright 2004, Theun de Bruijn ^_^b