Home Algemeen Geschiedenis Koningen & Keizers Leden Onderdelen Contact

Het zwaaivendel

De afmetingen van het zwaaivendel worden gesteld op 180x180 cm, exclusief de stokzoom (zie figuur 1). Deze maat is bindend wil men aan wedstrijden deelnemen. De voorgeschreven maat van het vendel is al een zekere waarborg dat het voorgeschreven gewicht van de stok en vendel zal worden bereikt. Een vendel (180x180 cm) zal, al naar gelang de stof, ± 300-450 gr. wegen, met lichtere stoffen zij men voorzichtig. Een groot vendel bevordert het “gedragen” zwaaien, dat vanzelf al niet te vlug kan gebeuren.

De afmetingen van de vendels voor de jeugd zijn 140x140 cm, exclusief de stokzoom (zie figuur 2).

De stok

De stok van het vendel moet van hout zijn (bijv. eiken, grenen of ramin) en mag persé niet uit kunststof bestaan. Bovendien moet hij zo lang zijn, dat bij loodrechte stand van het vendel het diagonaal hangende vaandel de grond niet raakt. De lengte van de stok is dan in totaal 270 cm. De vendelstok voor de jeugdvendels moet in totaal 210 cm zijn.

De stok mag in dikte trapsgewijs naar de top aflopen. De stok is meestal uit één stuk, maar kan ook met een buis in twee helften gemaakt worden. De stok met tegengewicht moet worden uitgebalanceerd (zie tekening handgreep).

Gewicht van het vendel & de stok

Compleet zal stok en vendel met de boven omschreven maat 180x180 cm een gewicht hebben van ongeveer 4 kg. Voor de jeugdvendels, met een maat van 140x140 cm, zal het gewicht van stok en vendel ongeveer 2,5 kg zijn.

 

Bron:

- Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden, (1989), Vendelregelement, hernieuwde uitgave 1989

 

 
Copyright 2004, Theun de Bruijn ^_^b