Home Algemeen Geschiedenis Koningen & Keizers Leden Onderdelen Contact

Bezittingen van het gilde

Het gilde heeft door de jaren heen behoorlijk wat bezittingen vergaard en hiervan zijn er helaas verloren gegaan, maar er is ook nog veel in bezit van het gilde. Naast de grote hoeveelheid koningszilver en keizerszilver zijn er nog enkele speciale stukken die nog in het bezit zijn van het gilde. Dit zijn bijvoorbeeld de brief van eigendom van het gilde, een leren kruitzak, de versierselen van een vroegere kapitein (bandenpluimen), een gele sjerp, een eiken houten kistje, oude boeken waarvan de jaartallen onbekend zijn, kopieën van gildebrieven, het Reeckenboek vant Sint Antoniusgild, het zielenboek en de kaart van de grond waar de oude schutsboom op staat. Daarnaast bezit het gilde ook nog over een zilveren koningsvogel en een zilveren patroonsplaat van omstreeks 1642.

Verder beschikt het gilde nog over een standaard uit 1981, een naamschild uit 1975, een oude en een nieuwe tamboer-maîtrestok, twee oude en een nieuwe hoofdvaandel, 6 vesten met prijzenzilver, 2 kronen, 2 dekenstokken uit 1980, 6 vendelstokken met vendels (1946-1980), een drietal sabels, een sjerp, 3 hellebaarden, 6 floberts, 3 kruisbogen, 4 kruisboogbanen, een behoorlijk aantal muziektrommen, een gildetrom en zilveren bestuursschilden. Een aantal jaren geleden is een stok met een zilveren bol zoek geraakt en de overlevering vertelde dat deze bol gemaakt was van gesmolten zilveren koningsschilden.

Het bestuur van het gilde is verantwoordelijk voor het beheren van de gildebezittingen, zij dienen zorg te dragen voor een verantwoorde en veilige opberging al of niet met behulp van leden.

Naast de reeds genoemde gildebezittingen heeft het gilde het in 1982 in gebruik genomen schietterrein “de Lêmse Kuul” aan de Maasstraat van circa 20 roeden grond in eigendom en het terrein bij het kapelletje aan de Voortweg van circa 8 roeden grond.

Dit laatstgenoemde stuk grond is altijd het schietterrein geweest van het gilde. Rond het begin van de jaren 80 is men echter uit gaan kijken naar een ander schietterrein, omdat het bij het oude schietterrein aan de Voortweg niet meer geoorloofd was om schietwedstrijden te houden. In 1982 heeft men vervolgens het nieuwe schietterrein aan de Maasstraat in gebruik genomen. Omdat vroeger al het koningschieten en dergelijke op het oude schietterrein aan de Voortweg (schietterrein “de Vogel”) had plaatsgevonden wilde men deze plaats niet verloren laten gaan. Ze hebben toen één schutsboom op het oude schietterrein laten staan en deze zal er ook blijven staan. Naar aanleiding van de Kringgildedag in 1986 is er vervolgens op het oude schietterrein een kapelletje gebouwd door de gildebroeders. Ook enkele personen uit het bedrijfsleven verleenden hierbij hun medewerking. In het kapelletje staat een beeld van de Heilige Anthonius, gemaakt door gildebroeder Harrie Cremers. Bij het kapelletje kunnen kaarsjes aangestoken worden en de opbrengst hiervan wordt besteedt aan het onderhoud van het kapelletje.

 

 
Copyright 2004, Theun de Bruijn ^_^b